Co v Číně znamená následovat Krista?

Na začátku 21. století se mnohé neregistrované církve radovaly z toho, že navzdory svému nelegálnímu postavení, se zmírnil útlak a obtěžování ze strany úřadů. V posledních letech však dochází k významnému nárůstu náboženských omezení a ke stále častějšímu pronásledování, které je řízené a podporované pekingskou vládou.

Stovky církví byly násilím uzavřeny, kazatelé i členové církví jsou vězněni a zadržováni, byl zakázán prodej Biblí na internetu. V jedné provincii pokračuje kampaň za odstranění křížů z církevních budov. Aby mohla vláda identifikovat návštěvníky bohoslužeb, nechala nainstalovat více než 170 miliónů kamer s programem na rozpoznání tváří, a mnohé z nich přímo v církvích nebo jejich blízkosti.

 

Vedoucí církví jsou silně tlačeni k tomu, aby se připojili k vládou kontrolovanému Hnutí trojí soběstačnosti, což je státem schválená protestantská organizace. Úřady tlačí na věřící rodiče tím, že nedovolují jejich dětem přístupu ke vzdělání, a dokonce i vnoučata křesťanů často nesmějí chodit do školy. Mimo zákon je postaveno přivádění ke Kristu těch, kdo jsou mladší osmnácti let. Křesťané jsou často obviněni z toho, že jsou členové sekty nebo musí čelit falešným nařčením, jako jsou např. „špatné obchodní praktiky“ nebo „úmysl podkopávat stát“.

Přístup k Biblím

Lidé na venkově se jen obtížně dostávají k Biblím a obvykle je nemohou získat ani tehdy, když jsou k dispozici. Bibli je možné koupit jenom v některých obchodech provozovaných Hnutím trojí soběstačnosti, ale jsou zřídka dostupné a není jich mnoho. Bible, které jsou každoročně distribuovány Hlasem mučedníků nebo jinými misijními organizacemi ani zdaleka nemohou pokrýt masivní potřebu.

Pět způsobů, jak se modlit za čínské křesťany během olympijských her

  1. Modlete se za pastory a vedoucí církví, aby stáli pevně na pravdě Písma navzdory tomu, že je vláda tlačí ke kompromisům.
  2. Modlete se za povzbuzení pro čínské křesťany a za to, aby zakoušeli jednotu a společenství jako údy těla Kristova.
  3. Modlete se za křesťany ve vězení. Modlete se za jejich ochranu od Boha, za jejich zdraví a za jídlo pro ně, i za to, aby měli příležitost svědčit o Kristu jak svým věznitelům, tak svým spoluvězňům.
  4. Modlete se za šíření evangelia mezi účastníky olympijských her a mezi vedoucími komunistické strany na místní, provinční i národní úrovni.
  5. Modlete se za bezpečné šíření Biblí do každé části Číny. 

 

Zdroj: Hlas mučedníků (The Voice of the Martyrs, www.prayforchina2022.com)